Thursday, March 2, 2017

Hilangnya doa seorang ibu..

012/9/1946 - 26/2/2017

Al-Fatihah untuk mama tercinta. Damailah mama di sana. Berehat lah setelah setahun mama bertahan untuk sakit mama. Tiada kata yang dapat digambarkan betapa rasa kehilangannya kami tapi Allah lebih sayangkan mama. Maafkan kami anak2 sekiranya sepanjang penjagaan kami, mama ada terguris rasa dan hati. Bukan lah niat kami. Kami cuma nak mama kuat untuk melawan sakit mama supaya kita dapat bersama lama lagi tapi dah takdirnya tertulis begitu. Hilangnya doa seorang ibu. Hilangnya 1 barakah dalam hidup kami. Atas doa2 mama lah selama ini kami dapat menjadi seorang manusia. Atas doa2 mama lah kami tak terjerumus pada perkara2 yang tak sihat dan atas doa2 mama lah kami bahagia dengan hidup kami bersama keluarga kami.

Rindu yang tak dapat diucap. Tak dapat nak move on lagi. Dengan orang lain gelak ketawa bagaikan perkara biasa tapi hakikatnya hati ini, Allah je yang tahu. Tak kuat lagi adik nak duduk bilik mama lama2 sebab barang2 mama banyak tak kemas lagi. Barang2 makeup mama, baju2 mama, buku2 mama semua tak beralih lagi. Tak ada lagi kekuatan kami nak kemas barang2 mama. Tak kuat juga adik nak tengok gambar2 mama. Pasti air mata ni laju je turun tak nak berhenti.

Mama yang tegas tapi lembut hatinya. Tak boleh langsung tengok orang dalam kesusahan walaupun poket mama makin kering, tak sudah2 berusaha cari dana untuk bantu orang susah.

Mama yang sentiasa pegang Al-Quran bila ada masa kelapangan. Khatam dah berapa banyak kali dah. Selalu ingatkan anak2 untuk sentiasa baca Al-Quran.

Mama yang sentiasa lembut dan rindu cucu2nya. Pantang kena bodek dengan cucu.. Layulah hati seorang nenek. Hehehe ini comel.

Mama yang terlalu banyak kebaikan.

Mama yang terlalu risaukan anak2nya. Lepas ni mama tak payah risau lagi dah. Kami InsyaAllah ok.

Mama... adik rindu.. bukan adik tak redha.. adik cuma rindu.. Setiap masa rindu. Rindu sangat..


0 manusia baik: